Oikeus omiin valintoihin

Itse en ole koskaan kokenut aborttia, mutta minulle on aina ollut selvää, että mikäli tulen raskaaksi, abortti on minulle ainoa oikea vaihtoehto. Minulle abortti on aina ollut tärkeä oikeus, joka jokaisella naisella tulisi olla tehdessään omaan kehoonsa kohdistuvia päätöksiä. Pystyn samaistumaan niihin tuhansiin ja taas tuhansiin kohdullisiin ihmisiin, jotka vuosittain päätyvät vaarallisiin tekoihin aiheuttaakseen itselleen keskenmenon, koska aborttia ei heidän kotimaassaan saa. Se epätoivo, minkä tällainen umpikuja voi ihmiselle aiheuttaa, on sydäntä raastava ja niin inhimillinen. Mikäli eläisin maassa, jossa aborttioikeus olisi rajoitettu tai jopa kokonaan poistettu, voisin hyvinkin olla yksi näistä epätoivoisista naisista. Haluan, että meidän maastamme ei koskaan tule paikkaa, jossa joku ajettaisiin tällaisiin epätoivoisiin tekoihin.

Koen myös yleisen aborttipuheen olevan hyvin yksipuolista. Siinä painotetaan, kuinka abortti on aina vaikea ja raskas päätös. En ole pystynyt samaistumaan tähän ja olen sen takia uskonut, että minussa on jotain vialla. Minulle kun abortti olisi pelastus äärimmäisen epätoivotusta tilanteesta. Ei tietenkään pidä väheksyä niitä, joille abortti on vaikea kokemus ja heille pitääkin olla keskusteluapua ja tukea tarjolla. Mutta toivoisin, että huomioon otettaisi myös ihmiset, joille abortti on neutraali kokemus tai valtava helpotus. Keskustellessani aiheesta ystäväpiirini kanssa, olen huomannut, etten suinkaan ole ajatusmaailmani kanssa yksin, eikä minussa suinkaan ole mitään vialla.

Monikin on todennut abortin olleen helpotus ja positiivinen kokemus. Siitä vaan ei yleisesti keskustella. Uskon, että nykyisellä ilmapiirillä, jossa abortti jopa monen terveydenhuollon ammattilaisen silmissä nähdään loppuiäksi traumatisoivana kokemuksena, on omiaan juuri aiheuttamaan näitä traumoja ja vahingoittamaan ihmisiä. Uskon, että mikäli maassamme vallitsisi neutraali asenne aborttiin yhtenä lääketieteellisenä toimenpiteenä muiden joukossa, se olisi palvelus aivan kaikille. Jokainen saisi muodostaa oman kokemuksensa. Se tuskin voi olla haitallista kenellekään.

Jenni Nurmi

kampanjan tukija