Kampanja

Itsemääräämisoikeus ja lakien ihmisoikeusperustaisuus ovat viime vuosina nousseet entistä vahvemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun, mitä ilmentävät esimerkiksi #metoo–liike ja keskustelu suostumuksen merkityksestä seksuaalirikoslainsäädännössä. Nyt on aika saada myös Suomen laki raskauden keskeyttämisestä vastaamaan raskaana olevan kehollista itsemääräämisoikeutta! 

OmaTahto2020-kansalaisaloitteen tavoitteena on päivittää Suomen raskaudenkeskeytys lainsäädäntö niin, että keskeytyksen saa pyynnöstä 12. raskausviikolle saakka.

Kansalaisaloite on avattu allekirjoituksille 23.9.2020. Nimien keräys päättyi 1. marraskuuta 2020. Tällä hetkellä allekirjoitukset ovat Digi- ja väestötietoviraston tarkistettavana. Aloite luovutetaan eduskunnalle mahdollisimman nopeasti nimien keräyksen päätyttyä.

Kampanjan hallinnoinnista vastaa feministinen ja antirasistinen kansalaisjärjestö Naisasialiitto Unioni.

Mitä voit tehdä

Koska kampanjan perustana on kansalaisaloite, tarvitsemme vähintään 50 000 puolen vuoden aikana kerättyä allekirjoitusta, jotta aloite pääsee eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloitteen painoarvo on sitä suurempi, mitä laajemman kannatuksen se kerää. Allekirjoita kansalaisaloite, jaa sitä sosiaalisessa mediassa ja kannusta myös muita allekirjoittamaan!

Lataa kampanjan somekuvat.

Tue kampanjaa!

Tekemällä lahjoituksen tuet OmaTahto2020-kampanjan vaikuttamis- ja viestintätyötä. Tee lahjoitus Naisasialiitto Unionin verkkokaupan tai Facebookin varainkeruukampanjan kautta.

Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa RA/2020/205 on voimassa 2.3.2020 – 1.3.2022 kaikkialla Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Kampanjassa mukana

Amnesty International – Suomen osasto ry

Eurooppanuoret ry

Ihmisoikeusliitto ry

Kansainvälinen solidaarisuussäätiö sr

Monika-Naiset liitto ry

Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Kokoomusnaiset

Vasemmistonuoret

Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry

Sexpo-säätiö sr

Demarinaiset

Demarinuoret

Suomen Gynekologiyhdistys ry

Suomen Akateemisten Naisten Liitto

Naisjärjestöjen Keskusliitto

Väestöliitto

Suomen Keskustanaiset ry

Suomen Kätilöliitto ry

Svenska Kvinnoförbundet RF

Vasemmistonaiset – Vänsterkvinnorna

Plan International Suomi

Vihreät naiset

Svensk Ungdom

Vihreät nuoret

OmaTahto2020-kampanjan graafisen ilmeen on suunnitellut Tino Nyman.