Näkökulmia

”Tahtoani saada abortti kyseenalaistettiin, vaikka olin alaikäinen. Hoitohenkilökunnan käytös oli kylmää ja alentavaa. Hoitajan mielestä kokemukseni kivusta abortin jälkeen oli itseaiheutettua ja valitin turhasta.”

Nimetön kampanjan tukija

”Helpotetaan abortin hakemisesta tulevaa stressiä. Jos ihminen on oikeasti tilanteessa, jossa ei halua tai pysty huolehtimaan lapsesta, on hänellä täysi oikeus aborttiin. Ei kukaan aborttia huvikseen hae, kyllä siihen on aina painavat syyt.”

Nimetön kampanjan tukija.

”Suomen lainsäädännön puitteissa raskauden keskeytys ei ole raskaana olevan periaatteellinen oikeus, vaan siihen tarvitaan lähtökohtaisesti kahden lääkärin suostumus ja tämän lisäksi sosiaalinen perustelu. Nykymuotoisella vanhentuneella lainsäädännöllään Suomi näyttää huonoa esimerkkiä maille, joissa kärsitään abortin vaikean saatavuuden aiheuttamista lukuisista ihmisoikeusongelmista. Nykyiseen lainsäädäntöön sisältyy myös periaatteessa riski lain tulkinnan muuttumisesta, jolloin yleinen oikeus aborttiin saattaa vaarantua. (kuten esim. USA:ssa on käynyt)

Tutkitusti toimivin keino vähentää abortteja ei ole tiukka lainsäädäntö vaan ehkäisyn saatavuuden helpottaminen sekä seksuaalivalistus. On korkea aika uudistaa Suomen aborttilainsäädäntö vastaamaan nykypäivän käytäntöjä ja asenteita sekä turvata naisen oikeus omaan kehoonsa myös tulevaisuudessa.”

Olli Pesonen, kampanjan tukija

”Hain aborttia vuonna 2018. Kokemus oli äärimmäisen nöyryyttävä. Lääkäri (nainen) moralisoi päätöstäni toteamalla, miten harmi on kun Suomi on täynnä naisia jotka eivät voi saada lapsia ja minä teen abortin. Myöskään paperiin laittamani perustelu ”en halua lapsia” ei riittänyt. Lääkäri katsoi perusteluani ja naurahti ivallisesti että ei tuo ole mikään syy, keksi uusi. Sepostin siis hakemukseen lääkärin mieleksi puuta heinää. Lähdin vastaanotolta itku kurkussa. Nöyryyttävintä elämässäni tähän asti.”

Johanna, kampanjan tukija

”Sain raskaudenkeskeytyksen suht nopeasti, koska taustalla oli sairaus, mutta kohtelu aluesairaalassa oli todella tylyä ja töykeää. Minut jätettiin huoneeseeni voimattomana, pahoinvoivana ja en tiennyt yhtään, kuuluiko erittäin runsas verenvuoto asiaan. Miesystäväni oli onneksi paikalla tukemassa.”

Anna-Maria, kampanjan tukija

”Olen tehnyt yhden abortin, sillä ehkäisyni (kierukka) ei toiminutkaan. Positiivisesta testistä itse keskeytykseen meni 3 viikkoa. Toivon, että prosessi olisi ollut nopeampi. Kohtaamani terveydenhuollon ammattilaiset olivat erittäin asiallisia, mukavia ja kannustavia.”

Nimetön kampanjan tukija

”Itse tajusin todella varhain olevani raskaana ja tiesin heti haluavani keskeytyksen. Viikkojen odottaminen tuntui piinalliselta, koska tuntui että pienen solupalluran sijasta vatsassani kasvaa kohta joku etäisesti ihmistä muistuttava asia. Tilanteen perustelu (liioittelu) tuntui pahalta, koska teoriassa olisin voinut pitää lapsen. Se olisi vaan sotkenut kaikki suunnitelmat enkä halunnut kasvattaa lasta miettien mitä kaikkea olisi voinut olla ilman häntä. En koskaan unohda raskaudenkeskeytystä, mutta en myöskään ole koskaan katunut sitä. Nyt minulla on kaksi tervettä lasta joita rakastan enemmän kuin mitään.”

Nimetön kampanjan tukija

”Koen lain olevan vanhanaikainen. Naisen henkilökohtaiset syyt raskauden keskeytykselle eivät kuulu kenellekään muulle kuin hänelle itselleen. Se että syy täytyy perustella ensin yhdelle ja sitten vielä toiselle lääkärille on erittäin nöyryyttävää, asettaa naisen alisteiseen asemaan ja sortaa naisen itsemääräämisoikeutta. Ei-toivottu raskaus (oli syy mikä tahansa) on henkisesti kuormittava asia naiselle ja nykyinen lainsäädäntö pitkittää toimenpiteen prosessia ja lisää näin naisen henkilökohtaista kärsimystä tarpeettomasti. OmaTahto2020 on yhteiskunnassamme askel kohti naisten todellista itsemääräämisoikeutta ja tasa-arvoa.”

Nimetön kampanjan tukija

”Itselläni asia ei ole ollut koskaan ajankohtainen, mutta pelko on ollut läsnä, sillä en halua lapsia. Olen kuullut niin paljon huonoja tarinoita, että pelko siitä, että pitäisi lähteä aborttiin lupaa hakemaan, ahdistaa. Toki pyrin kaikkeni tekemään, etten siihen tilanteeseen joutuisi, mutta mikään ei aina ole toimivuudeltaan itsestäänselvää. Käsitykseni mukaan prosessi on pitkä, ja vaatii käsittämättömän monta porrasta, mitä kulkea. Usealle ihmiselle asia on jo oman mielenterveyden takia tärkeää saada hoidettua nopeasti, ja ensisijassa naista tulisi uskoa, kun hän asian kanssa jonkun puheille päätyy.”

Nimetön kampanjan tukija